Atitudinea față de psiholog s-a schimbat semnificativ în ultimii ani, oamenii încep să fie deschiși la ideea de a-și analiza viața și a găsi soluții practice care să ii aducă mai aproape de dorințele și scopurile lor. Terapia le oferă un context în care să se simtă în siguranță cu ei inșiși, gândurile și emoțiile lor, să le înțeleagă și să le gestioneze mai bine.
Majoritatea persoanelor fac acest pas într-o perioadă în care se simt vulnerabili, realizează că anumite aspecte nu îi mai mulțumesc, vor să își dezvolte anumite arii, sau aleg să investească și altfel în propria persoană. Ei vor schimbare.
Cei cu care interacționez în cadrul cabinetului conștientizează această nevoie/dorință de schimbare și trec la următorul pas – acțiunea. Uneori drumul e dificil, schimbarea cere timp, efort, implicare și tocmai din aceste motive consider că oamenii cu care lucrez sunt puternici. Ei au capacitatea de a conștientiza, dorința de a schimba ceva și a se dezvolta, caută resursele pentru a face asta și depun efortul necesar pentru a-și atinge obiectivele.
Din moment ce nu trăim într-o lume perfectă, oricât de OK ai fi tu ca om, nu ai TOATE resursele/informațiile/vederea de ansamblu pentru a face față OPTIM la ORICE îți aduce viața ta.
De fiecare dată, înainte de a ajunge la psiholog, persoanele încearcă diverse strategii care au rezultate mai puțin satisfăcătoare. Einstein spune că „nu putem rezolva o problemă cu acelaşi mod de gândire care a creat-o.” Atunci când o situație neplăcută se tot repetă, intram într-un cerc vicios și folosim strategiile la care avem acces, nu neapărat pe cele optime. De aici pot apărea vulnerabilitățile.
Psihologul și psihoterapeutul are o armă diferită, el/ea nu se bazează pe propria viață în cabinet, ci pe niște legi ale comportamentului, emoției și gândirii. Le-a învățat în cei 3 ani de facultate, 2 ani de masterat, cațiva ani de formare pe psihoterapie, anii de muncă efectivă, workshop-uri, prelegeri, formare continuă și sute de ore pentru dezvoltare personală. Prin interacțiunea cu el/ea ai acces la toate acestea.
Într-o lume în care suntem presați aproape constant să fim buni și foarte buni, în care ne ascundem emoții, gânduri și ne controlăm comportamente, cred că este dovadă de putere, chiar curaj să accepți că ești într-un punct în care ți-ar prinde bine niște suport și apoi să îl cauți. Ce e mai ușor oare: să fugi de o problemă sau să o confrunți?