Seara, când stau culcată în pat și îmi termin rugăciunea spunănd: Îți mulțumesc pentru tot ce-i bun, drăguț și frumos, jubilez în sinea mea. Atunci mă gândesc la „ce-i bun” în clandestinitate, la sănătatea mea și la întrega mea ființă, la ce are „drăguț” Peter, la ce-i încă mic și fragil și căruia noi încă nu îndrăznim să-i dăm un nume, iubire, viitor, fericire, și la „ce-i frumos”, asta însemnând lumea, natura și frumusețea amplă a întregului, a tuturor lucrurilor frumoase împreună.
Atunci nu mă gândesc la toate nenorocirile, ci la frumusețea încă prezentă. În asta constă în bună măsură diferența dintre mama și mine. Sfatul ei împotriva melancoliei este: „Gândește-te la toate nenorocirile din lume și fii fericită că nu treci tu prin ele”. Sfatul meu este: „Ieși afară, mergi pe câmp, în natură și soare. Ieși afară și încearcă să regăsești fericirea în tine. Gândește-te la tot ce-i frumos în tine și în jurul tău și fii fericită”.
Asta spune Anne Frank la vârsta de 15 ani în jurnalul ei, in 1944, după aproape doi ani în care a stat ascunsă împreună cu alți 7 oameni pentru a nu-și pierde viața fiind toți evrei. Doi ani în care nu a ieșit deloc din clădire, trăiau cu frică și în mare liniște, mâncarea era puțină și proastă, relațiile tensionate și distracțiile lăsau de dorit.
Cu toate acestea, ea se simte recunoscătoare pentru tot ceea ce are, vede abundența din jurul ei. În momente dificile, cel mai util pentru noi este să ne tratăm cu bunătate, compasiune, grijă și să ne concentrăm atenția înspre acțiune. Când lucrurile merg bine, este recomandat să ne bucurăm și să aratăm recunoștință sau gratitudine.
Noi oamenii avem o tendință înăscută de a fi mult mai atenți la aspectele negative din jurul nostru. În trecut ne-a fost de mare ajutor, însă în prezent această tendință vine cu multe costuri. Putem invăța să echilibrăm balanța și să le dăm mai multă putere aspectelor pozitive.
Abilitatea de a fi recunoscător are efecte pozitive în viața noastră pentru că ne ajută să vedem clar aspectele frumoase, întărește relațiile pe care le avem și este o caracteristică pe care o au în comun persoanele fericite.
Vă provoc să fiți mai atenți la ceea ce merge bine, să laudați și să mulțumiți persoanelor din jur, să simțiți mai des bucuria lucrurilor mici. Puteți seara să vă alocați puțin timp pentru a fi atenți la aspectele pozitive din zi, le puteti nota într-un jurnal, puteți face o colecție de bilețele care să le curpindă. Vă provoc să vă sărbatoriți micile și marile victorii, de la un raport pe care l-ați tot amânat și în sfârșit e gata, pană la onomastice, promovări, succesul unui proiect. Vă provoc să fiți mai atenți la oamenii din jur, să le zâmbiți, de la persoana care vă servește în magazin, până la colegi, vecini, părinți, parteneri, copii.
Oare cum s-ar schimba viața noastră dacă noi și cei din jur am fi mai recunoscători?