Tocmai am terminat de citit o carte despre limitările pe care ni le impunem. Autorul este scriitor și scenarist și povestește o parte din experiența proprie într-o carte de nonfictiune.
Observ atât la nivel personal, cât și în interacțiunea cu clienții mei că avem destul de multe momente în care o parte din noi și-ar dori să aleagă un anumit drum, dar anumite limitări autoinduse blochează accesul sau îl întârzie considerabil. Drumul nou ales presupune muncă constantă și poate fi legat de schimbarea stilului de viață, o idee de afacere sau activitate, învățarea a ceva nou, decizii importante sau altele cu care vă confruntați. Limitările apar de cele mai multe ori din nesiguranță, neîncredere în forțele proprii, procrastinare, minimizarea câștigului de orice fel pe care îl putem obține.
Ultima pagină a cărții mi s-a părut utilă pentru a aborda acest drum și cred că cel mai util ar fi să împart ideea lui:
„Te-ai născut scriitor? Ai fost pus pe pământ pentru a fi pictor, om de știință, un aducător de pace? Într-un final întrebarea poate fi răspunsă doar prin acțiunile tale.
Fă asta sau n-o face.
Poate ajută dacă gândești în următorul fel. Dacă e menit că tu să găsești leacul pentru cancer, să scrii o simfonie sau să înțelegi fuziunea la rece și tu nu o faci, nu numai că te rănești, dar te și distrugi. Îți rănești copiii. Mă rănești pe mine. Rănești planeta.” *
Limitările pe care ni le autoimpunem aduc diferențe între ceea ce am putea face/ceea ce am putea fi și ce facem/suntem. Cu cât avem mai multe limitări, cu atât aceste diferențe se măresc. Acest proces poate aduce cu el frustrări, emoții negative, neajutorare.
Putem alege oricând să depunem efortul, să ne asumăm riscul și să scădem diferența. Oricât de mic ar putea fi proiectul început, el poate aduce satisfacții mari și pe termen lung. Te încurajez să începi (chiar dacă cu pași mici) și să găsești resursele care să te susțină pe drumul ales.
*Steven Pressfield – The War of Art, Break through the blocks and win your inner creative battles.