Interviu cu un psiholog

Zilele trecute am fost contactata pentru un interviu referitor la profesia de psiholog si psihologie. Desi initial am fost mai sceptica, o parte din intrebari mi s-au parut chiar pertinente si  surprind unele aspecte care nu sunt neaparat cunoscute despre psiholog si psihologie.

Cred ca unele raspunsuri ar putea fi utile pentru cei care ajung din diverse motive pe acest site si de aceea am hotarat sa il public pentru ei.

1. Ce ne puteti spune despre dumneavoastra si domeniul  pe care il studiati? Aveti o definitie personala a PSIHOLOGIEI?

Despre mine as putea sa va spun ca sunt o persoana orientata inspre latura sociala, imi place sa cunosc oamenii si sa inteleg comportamentul, emotiile, ganduri fiecaruia. Domeniul pe care l-am studiat si il studiez in continuare (fiind un domeniu in care inveti toata viata), adica psihologia, este o stiinta care nu te lasa sa te plictisesti, care iti ofera o grila prin care sa intelegi ce inseamna om, emotii, comportamente, sa te dezvolti cat mai mult ca persoana si sa ajungi cat mai aproape de cel/cea care iti doresti sa fii. Psihologia ca stiinta se refera in principal la studiul procesele psihice si al  comportamentului uman si este focalizata pe doua domenii mari: sanatatea si boala.

2. Cum arata omul de astazi din punct de vedere al perceptiei vietii, familiei, prietenilor? (Ce il influenteaza?)

Daca ar fi sa comparam omul de astazi cu omul din preistorie, putem observa in primul rand complexitatea marita a sarcinilor din prezent. Daca in trecutul indepartat omul era procupat de a-i ajunge mancarea, apa,  a avea un adapost si a se reproduce, sarcinile si telurile noastre actuale s-au schimbat foarte mult. Viata este mult mai complicata, dorintele rigide pe care le avem in legatura cu viata, familia, prietenii ne fac de multe ori sa resimtim emotii negative puternice. Suntem influentati de tot ce e in jurul nostru, de la atmosfera de acasa, pana la normele comunitatii in care traim. Omul prezent pune foarte mult accent pe viata implinita; majoritatea dintre noi ne dorim o viata placuta, o familie frumoasa si multi prieteni care sa ne fie alaturi. Omul de astazi este mult mai reflexiv. Datorita faptului ca in prezent ne putem asigura nevoile bazale, tindem sa urcam si mai mult pe ierarhia nevoilor si sa punem accent crescut pe satisfacerea nevoilor de apartanenta, de respect, pe dorinta de a ne depasi limitele si a ne autorealiza.

3. Romanii priveau in trecut cu suspiciune persoanele care apelau la un psiholog; s-a schimbat aceasta atitudine?

O prima bariera pe care un psiholog trebuie sa o sparga este gandul „ nu ma duc la psiholog, doar nu sunt nebun”, conceptie care s-a inradacinat in trecut si cu care inca ne luptam. Din fericire s-au realizat mai multe campanii de informare, multe persoane si tinerii in special sunt un grup de varsta foarte receptiv la ideea de a merge la psiholog. O problema care apare este referitoare la faptul ca nu se face diferentierea corecta intre un psiholog si un psihiatru, diferenta care e vitala in luarea deciziei de a consulta unul din cei doi. Daca psihiatrul este un medic care va face o consultatie si va prescrie medicamente, psihologul are ca arma principala conversatia si diverse tehnici care tintesc emotiile, gandurile, comportamentele si simptomele fiziologice. Psihologul te poate ajuta sa intelegi si te va aduce in punctul in care vei fi capabil sa te ajuti singur.

4. Care considerati ca sunt cele mai mari probleme psihologice cu care se confrunta oamenii din tara noastra?

Oamenii din tara noastra, ca si cei din alte tari se confrunta in secolul XXI in principal cu probleme de anxietate si depresie. Aceste doua motive sunt cele care ii aduc pe majoritate in cabinetul psihologului. Fie ca este vorba de ingrijorari exagerate, de atacuri de panica, fobii sau obsesii, frici legate de contextul social  sau stari de deprimare profunda, aceste probleme sunt greu de suportat si le afecteaza viata celor care le resimt intr-un mod major.  O parte dintre aceste persoane au puterea de a admite ca au o problema, incearca sa o rezolve singuri si in momentul in care nu reusesc cauta un ajutor specializat si intra in cabinetul unui psiholog. Din fericire, literatura de specialitate ne spune ca pentru foarte multe probleme ca si cele enuntate mai sus, psihoterapia are efect foarte benefic si poate reduce sau elimina simptomele.

5. Se tot vorbeste despre o influenta a retelelor sociale in randul oamenilor. Ce ne poate spune psihologia despre aceste noi tehnologii comunicationale, intr-o balanta „negativ-pozitiv”?

Retelele sociale sunt un domeniu de studiu apreciat de psihologie, dupa cum putem vedea din numarul mare de articole sau studii publicate. Din categoria aspectelor pozitive, retelele sociale sunt folosite pentru ca  usureaza interactiunile sociale, sunt o modalitate usoara si rapida de a ramane in legatura cu persoane cunoscute si a cunoaste oameni noi. Poate fi de asemenea un mediu care faciliteaza invatarea, mai ales cea informala. Ca si aspecte negative putem mentiona faptul ca normele sociale sunt mai flexibile, lumea poate abuza de informatiile pe care ai hotarat sa le faci publice, unele informatii pe care la gasesti acolo nu sunt neaparat adevarate si este mai greu sa le diferentiezi de cele adevarate. Un aspect oarecum negativ ar putea fi si notiunea de prieten –friend- care in mediile sociale virtuale este mai generala; introducem in aceasta categorie persoane care ne sunt doar colegi, vecini, persoane pe care le-am vazut o singura data sau chiar persoane necunoscute, si le numim prieteni. Aici avem doar doua categorii: persoane care ne sunt prieteni si altele care nu ne sunt. In realitate notiunea de prieten este mult mai nuantata. In concluzie, o retea sociala poate fi benefica, dar in acelasi timp poate fi periculoasa. Dusa la extrem, comunitatea virtuala ne poate desprinde de comunitatea reala, si astfel ne poate afecta negativ viata profesionala, familia, prietenii reali.

6. Care dintre urmatoarele medii considerati ca este mai potrivit pentru a se cunoaste omul mai bine: contacte interpersonale, experiente culturale, proiecte si activitati?

Consider ca din fiecare mediu prezentat se poate cunoaste o latura a oamenilor. Daca la nivelul contactelor interpersonale putem cunoaste latura mai personala a cuiva, lucrurile care ii fac placere, modul sau de a fi, la nivelul proiectelor si activitatilor cunoastem modul persoanei de a se organiza, ce este important pentru el/ea in domeniul profesional. Experientele culturale aduc impreuna oameni cu aceleasi inclinatii, insa daca cunoasterea unei persoane se limiteaza la acest mediu informatia obtinuta va fi preponderent dintr-un domeniu cultural. Pentru mine ca psiholog, contactele interpersonale sunt cele care imi dau cea mai mare cantitate de informatii despre o persoana doarece ele iti ofera contextul in care poti aborda orice tema doresti atata timp cat exista o deschidere inspre a comunica.

7. Este omul „un animal” care face compromisuri pentru a fi acceptat in societate?

Da, de cele mai multe ori societatea ne cere sa facem compromisuri si sa aderam la normele pe care ea ni le impune. Si in lumea animala exista reguli stricte pe care exemplarele sunt nevoite sa le respecte pentru a pastra un echilibru. Din acest punct de vedere, am putea asemana omul cu exemplarele din lumea animala. Unele compromisuri pe care le-am facut ca oameni pe parcursul dezvoltarii ontologice si pe care inca le facem sunt create pentru a instaura un echilibru in mediu, pentru a face mediul mai putin impredictibil. Impredictibilitatea este un factor important care creeaza tensiuni si emotii negative pentru noi oamenii.

8. Cu siguranta ati reusit sa rezolvati foarte multe cazuri ale persoanelor care v-au cerut ajutorul. Exista unul care sa va fi impresionat in mod deosebit?

Da, pentru mine exista un caz pe care probabil mi-l voi aminti pe tot parcursul carierei si din care cred ca am invatat cel mai mult. Cel mai important lucru pe care l-am invatat atunci a fost faptul ca omul are toate raspunsurile in el, psihologul este doar persoana care ghideaza descoperirea. Initial suntem acolo pentru a alerga impreuna cu clientul, apoi el va invata treptat cum sa alerge singur si incet incet noi ne vom putea retrage.

9. Ati putea sa ne recomandati o carte sau mai multe din domeniul psihologiei pe care ar trebui sa le citim si care credeti ca ne pot invata ceva special?

Exista foarte multe carti pe domeniul psihologiei care ne pot invata lucruri „speciale”.

Psihologia abordeaza foarte multe tematici si este greu sa faci o recomandare care sa se potriveasca oricui. Pentru mai multe informatii din orice latura studiata de psihologie recomand oricui sa se informeze care sunt numele mari din domeniul de interes si sa caute cartile principale ale autorului in librarii sau la biblioteci. O alta recomandare ar fi sa fiti foarte atenti atunci cand cumparati o carte de tip self help. Din multitudinea de carti de acest fel, nu toate prezinta metode care si-au dovedit eficienta sau pornesc de la o teorie cu baza stiintifica.

10. Traim intr-o lume guvernata de stres, crize de timp, lipsuri, etc. Un sfat pentru ca oamenii sa-si mentina calmul si sa gaseasca o cale de relaxare.

Pentru a ne mentine calmul chiar si atunci cand lucrurile din jurul nostru nu sunt atat de placute pe cat ne-am dori este important sa avem o gandire flexibila care poate face fata oricarei provocari. Este important de asemenea sa avem proiecte personale, sa stim de fiecare data pentru ce luptam si ce ne dorim in domeniile importante pentru noi. Este la fel de important sa ne facem timp pentru lucrurile care ne plac si sa  nu uitam niciodata ca si relaxarea este vitala intr-o viata implinita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *