De ce apelam la psiholog?

In Romania intalnim de multe ori persoane care nu inteleg intru totul ce inseamna un psiholog si ce anume face el. Replica “ Nu ma duc la psiholog, doar nu sunt nebun !” este prima bariera cu care cei din acest domeniu trebuie sa lupte. Desi in ultima perioada se realizeaza multe campanii de constientizare a unor tulburari (de exemplu Autismul, Schizofrenia), cunoasterea atributiilor psihologului nu sunt indeajuns promovate.

Cel mai important lucru cred ca este diferentierea intre un psihiatru si un psiholog. In primul rand, psihiatrul are la baza studii in domeniul medicinei, iar psihologul a terminat o facultate de psihologie dupa care a continuat cu diverse cursuri de formare pe o anumita scoala de psihoterapie. Psihiatrul este persoana care poate prescrie medicamente, cum ar fi antidepresive, anxiolitice si altele, pe cand psihologul nu are de-a face cu prescrierea de medicamente. La psihiatru ajung de cele mai multe ori cazurile grave cum ar fi cele de Schizofrenie, tentativele de suicid, pe cand psihologul lucreaza cu cazuri mai putin grave. Psihiatrul isi bazeaza tratamentul pe medicatie, pe cand psihologul vorbeste cu clientul, tinteste factorii care stau la baza problemei, factorii care o mentin si aplica interventii pe baza literaturii de specialitate.

Am intalnit persoane pentru care apelul la un psiholog atunci cand nu au putut depasi un obstacol a fost vazut ca un semn de slabiciune din partea lor. Au preferat in acest caz sa vorbeasca cu un prieten, o ruda. Asemanarea dintre un prieten/o ruda si un psiholog este ca amandoi vor sa ajute. Diferentele sunt date de modul in care o fac. Daca persoana apropiata va oferi un sfat in functie de experientele lui trecute, interesele pe care le are, personalitatea lui, un psiholog se va baza pe studiile universitare pe care le are in spate, literatura de specialitate pe domeniul respectiv, experienta lui ca psihoterapeut. Uneori sfatul persoanelor apropiate poate fi benefic, iar alteori apelul la o persoana specializata cum ar fi psihologul poate face o diferenta majora in starea ta de bine, calitatea vietii si resursele care le ai pentru a trece de obstacol.

O arma foarte puternica pe care o are psihologul este aceea ca iti poate asigura confidentialitatea. Astfel, informatiile pe care le oferi sunt protejate si nu exista riscul ca terte persoane sa le afle.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *